Bugun...



GASTRONOMİDE YARIŞIYORLAR

Tarih: 20-01-2020 13:08:24 Güncelleme: 20-01-2020 13:18:24 + -


Yöreye özgün ürünleri tescil ettirerek gastronomi alanında dünya çapında adını duyuran Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar, gastronomi turizminde atağa kalktı. UNESCO tarafından tanınan 116 gastronomi şehrinde yer alan iller, turizm pastasındaki paylarını artırmayı hedefliyor.


GASTRONOMİDE YARIŞIYORLAR

NEVZAT ORBAY/1. HABER

 

Türkiye, turizmde çitayı yükseltirken turizm alanını da çeşitlendiriyor. Klasik tatil anlayışı dışında sağlık ve gastronomi turizmi ile de Türkiye’ye turist kazandırılacak. Türkiye’nin 70 milyar dolarlık turizm geliri hedefinin 15 milyar dolarlık kısmın gastronomi ile elde edilmesi amaçlanırken bu alanda Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar ön plana çıkıyor.

Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olma niteliğini taşıyan Gaziantep, gastronomi alanında başı çekiyor.

Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı’nın (GAGEV) işbirliğinde, Dünya’nın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma hedefiyle düzenlenen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroANTEP), 2019 yılında ikinci kez misafirlerini ağırladı.

“ZENGİNİKLERİMİZİ ULUSLARARASI

ARENADA SERGİLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nde 40 ülkenin Gaziantep’te buluştuğunu belirterek, “Gaziantep mutfağının UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmasının ardından hayata geçirdiğimiz GastroANTEP Festivali’yle şehrin kültürel ve gastronomi zenginliklerini ulusal ve uluslararası arenada sergilemeye devam ediyoruz. Gastronomi, turizm sektörüne ivme kazandıran önemli global trendlerden biri durumunda. Dünya çapında değerli kültürel varlıklardan biri olan Gaziantep mutfağı ve gastronomisini Dünya’ya açıyoruz” dedi.

"GASTRONOMİ MUTFAĞI İLE YÖRESEL

ÜRÜNLER SATIŞ VE SUNUM YERİ AÇACAĞIZ"

Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş, Afyonkarahisar'ın UNESCO tarafından verilen gastronomi şehri unvanı verilen 36 şehirden birisi olduğunu, Türkiye'de kendileri dışında sadece iki il bulunduğunu belirterek, belediyenin, yöresel yemeklerin sunulacağı gastronomi mutfağını hayata geçirdiğini, restoranın kısa süre içerisinde açılacağını söyledi.

Gastronomi alanında yaptıkları faaliyetlerde bahseden Karakuş, şehrin mevlevihanesi ile de ön plana çıktığını, 2019'da burayı 450 bin kişinin ziyaret ettiğini anlattı. Karakuş, Afyonkarahisar'ın lokasyon itibarıyla bir kavşakta bulunduğunu, birçok kenti birbirine bağladığını kaydederek, geçiş güzergahlarında gastronomiyle alakalı yöresel ürünler satış ve sunum yerleri açacaklarını vurguladı.

HATAS GASTRONOMİ ÇALIŞTAYI

Hatay Valisi Rahmi Doğan da kentin yemek kültürünün ve çeşitlerinin yanı sıra lezzetlerinin en iyi şekilde tanıtılıp pazarlanmasını amaçladıklarını belirterek, gastronomi alanında iddialı bir şehir olduklarını söyledi. Hatay'da aynı zamanda tarih ve kültürde de iddialı olduğunu vurgulayan Vali Doğan, şunları söyledi:

“Biz bu iddiamızı ispat etmek ve bize gelen misafirleri de mutlu, mesut bir şekilde göndermek istiyoruz. Hatay'ın lezzetleri tartışmasız, onda hiç kimsenin şüphesi yok. Hatay'ın gerçekten isminin büyük bir imajı var, dışarıdaki imajı, içerideki imajından bence daha kuvvetli, yani Hatay'ı görmemiş insanlar, Hatay denildiğinde hemen ilk akla gelen şey lezzetli yemekleri oluyor. Bu gerçekten büyük bir değer. Hatay'a gelen insanların gittikleri mekânlardan mutlu ayrılmaları, buradan mutlu olarak dönmeleri en temel hedeftir.”

15 MİLYAR DOLARLIK TURİZM PASTASI

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Türkiye'ye gelen turistlerin ilk 10 tercihleri arasında gastronomi turizminin ikinci sıraya oturduğunu ifade etti.

İstanbul, Hatay ve Gaziantep'in gastronomi turizminde en popüler noktalar arasında yer aldığını dile getiren Boztepe, “Biz yörelerimizdeki bu lezzetleri Türkiye lezzet haritasıyla taçlandırmak istiyoruz" dedi. Türkiye'nin turizm gelirinin 50 milyar dolara koştuğunu vurgulayan Boztepe, "Biz bunun en az 15 milyar dolarını sadece gastronomi turizmiyle yapabiliriz. Son dönemde iç piyasada popülaritesi arttı, yani Gaziantep'e baklava yemeye gidip geri dönen var" diye konuştu.

 

 

GASTRONOMİ ŞEHİRLERİNİN ÖNDE GELEN LEZZETLERİ

 

Gaziantep: Baklava, Antepfıstığı, Kilis tavası, İslahiye biberi, katmer.

Afyonkarahisar: Sucuk, pöç çorbası, güveç, kabak, lokum.

Hatay: Künefe, Şam oruğu, abugannuş, oruk, öcce.

 

Kişi başı harcama 157 dolar

 

TURSAB Gastronomi Turizm Raporuna göre Türkiye’ye gelen turistler yeme-içme için kişi başına 157 dolar harcıyor. Dünyada turist sayısı 1 milyar kişiyi aşarken, bu turistlerin yüzde 88.2’si ‘Destinasyon tercih etmede yemek çok önemli’ diyor. Böyle olunca dünyada seyahatlerini lezzet duraklarına göre yapanların sayısı hızla artıyor.

 

400’den fazla coğrafi işaretli ürün var

 

 

Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Bölümü Başkanı Huriye Özener, coğrafi işaretle yöresel ürün kavramının birbiriyle karıştırıldığına dikkat çekerek, ''Şu anda ülkemizde coğrafi işaretli ürünlerin sayısı 400’ün üzerinde, Avrupa Birliği’nde üç tane tescil edilmiş ürünümüz var bunlar, Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı. Aydın kestanesi için de Avrupa Birliği başvurusu yapıldı, kısa bir süre içerisinde o da ilan edilecek. Ülkemiz bu anlamda çok zengin hep diyoruz beyaz kelebeklerimizin bunlara sahip çıkması lazım, tıpkı ticari markalar gibi” dedi.

 






Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER GENEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • AYAZMA MİLLET BAHÇESİ
    AYAZMA MİLLET BAHÇESİ
  • GAZETE SAYFALARI
    GAZETE SAYFALARI
  • Bebişler
    Bebişler
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
  1. AYAZMA MİLLET BAHÇESİ
  2. GAZETE SAYFALARI
  3. Bebişler
  4. FANTASTİK
  5. ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • TÜRKİYE'NİN EN ÇOK TERCİH EDİLEN PİCK-UP'I
    TÜRKİYE'NİN EN ÇOK TERCİH EDİLEN PİCK-UP'I
  • SERKAN AKSARI İLE SÖZ SİZDE
    SERKAN AKSARI İLE SÖZ SİZDE
  • KARATAŞ AİLESİNİN ACI GÜNÜ
    resim yok
  • Tehlike saçan motor sürücüleri
    Tehlike saçan motor sürücüleri
  • ESENLER RİZELİLER DERNEĞİ
    ESENLER RİZELİLER DERNEĞİ
  • AYNA
    AYNA
  1. TÜRKİYE'NİN EN ÇOK TERCİH EDİLEN PİCK-UP'I
  2. SERKAN AKSARI İLE SÖZ SİZDE
  3. KARATAŞ AİLESİNİN ACI GÜNÜ
  4. Tehlike saçan motor sürücüleri
  5. ESENLER RİZELİLER DERNEĞİ
  6. AYNA
VİDEO GALERİ
YUKARI