Bugun...



BAKIN NELERE İYİ GELİYOR

Tarih: 13-01-2020 15:00:00 Güncelleme: 13-01-2020 15:05:15 + -


Kışın sevilen lezzetlerinden boza, özellikle sindirim sistemi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor. Fermente bir içecek olduğu için bağırsaklarda yararlı bakterilerin oluşumunu sağlayan boza ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını Sabri Ülker Vakfı veriyor.


BAKIN NELERE İYİ GELİYOR

Kış akşamı ailenizle birlikte evinizde otururken sokaktan gelen sesi işitiyorsunuz! “Bozaaaaaa...” Bu geleneksel lezzetin belki adını duydunuz ama hiç tatmadınız. Ya da tattınız ama nasıl yapıldığını bilmiyorsunuz. Belki de severek düzenli tüketiyorsunuz ancak besin değeri hakkında bilginiz yok! Kurulduğu 2009 yılından bugüne, gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, topluma bu konulardaki en doğru, güncel ve bilimsel bilgiyi aktarmak hedefiyle çalışmalarını sürdüren Sabri Ülker Vakfı, geçmişten günümüze vazgeçilmez içecek bozaya dair önemli bilgiler paylaşıyor.

 

Geçmişten Günümüze Boza

Boza, darı, mısır veya bulgurla hazırlanabilen geleneksel, fermente bir Türk içeceğidir. Bozada kullanılan ham maddenin darı bulgur veya mısır olması, tatlılık, ekşilik, kıvam ve aroma gibi özellikler bozanın üretildiği coğrafyaya göre değişebiliyor. Fermente bir içecek olan boza, mayalandıktan hemen sonra daha tatlı bir lezzete sahipken, bekleme ile ekşi bir lezzet kazanıyor. Geçmişte boza; pekmez, tarçın, karanfil, zencefil ve hindistan cevizi eklenerek içilirken, günümüzde çoğunlukla tarçın ve sarı leblebiyle tüketiliyor.

 

Sağlık ve Boza

Boza, kendine özgü tadını laktik asit bakterileri sayesinde fermente olmasından yani mayalanmasından alıyor. Fermentasyon, bozaya hem lezzet kazandırıyor hem de bağırsaklarda yararlı bakterilerin oluşumunu sağlıyor. Böylelikle, boza sindirim sistemi sağlığına destek oluyor. Enerji içeriği ve besin değeri yüksek olan boza yeterli ve dengeli beslenirken uygun miktarlarda tüketildiğinde B grubu vitaminler, posa ve protein alımına katkı sağlıyor, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemine destek oluyor. B vitaminlerinden zengin olan boza, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken emziren annelerde sıvı alımına da katkı sağlıyor ve süt üretimine yardımcı oluyor.
 

Bozayı evde de yapabilirsiniz

 

Bozayı ambalajlı olarak marketlerden satın alabileceğiniz gibi evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. İşte tarifi: Bulgur bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün bulgur ve pirinç iyice pişirilir. Sonrasında mikserle çırpılıp ince süzgeçten geçirilir. İçine şeker ilave edilir ve şeker eriyinceye dek karıştırılarak yeniden ısıtılır, devamında karıştırılarak soğumaya bırakılır. Biraz soğuduktan sonra içine evinizdeki bozadan veya ılık suyla ezilmiş maya katılır ve karıştırılır. Bu karışım, ağzı kapalı olarak, oda sıcaklığında ara ara karıştırılarak 2-3 gün bekletilir. İçinde göz göz kabarcıklar görülürse boza elde etmişsinizdir demektir. Boza buzdolabında saklanır ve soğuk servis edilir. İsteğe bağlı olarak üzerine sarı leblebi ve tarçınla da tüketebilirsiniz.

 






Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • AYAZMA MİLLET BAHÇESİ
    AYAZMA MİLLET BAHÇESİ
  • GAZETE SAYFALARI
    GAZETE SAYFALARI
  • Bebişler
    Bebişler
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
  1. AYAZMA MİLLET BAHÇESİ
  2. GAZETE SAYFALARI
  3. Bebişler
  4. FANTASTİK
  5. ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • TÜRKİYE'NİN EN ÇOK TERCİH EDİLEN PİCK-UP'I
    TÜRKİYE'NİN EN ÇOK TERCİH EDİLEN PİCK-UP'I
  • SERKAN AKSARI İLE SÖZ SİZDE
    SERKAN AKSARI İLE SÖZ SİZDE
  • KARATAŞ AİLESİNİN ACI GÜNÜ
    resim yok
  • Tehlike saçan motor sürücüleri
    Tehlike saçan motor sürücüleri
  • ESENLER RİZELİLER DERNEĞİ
    ESENLER RİZELİLER DERNEĞİ
  • AYNA
    AYNA
  1. TÜRKİYE'NİN EN ÇOK TERCİH EDİLEN PİCK-UP'I
  2. SERKAN AKSARI İLE SÖZ SİZDE
  3. KARATAŞ AİLESİNİN ACI GÜNÜ
  4. Tehlike saçan motor sürücüleri
  5. ESENLER RİZELİLER DERNEĞİ
  6. AYNA
VİDEO GALERİ
YUKARI